Друкуюча техніка

Який принтер краще лазерний чи струменевий?

Сучасне розмаїття друкарського обладнання дозволяє кожному обрати оптимальний варіант принтера. Але перед тим, як зробити вибір, потрібно розібратись, який принтер краще буде справлятись з поставленою задачею саме в вашому випадку, чи підійде вам техніка за розмірами і робочими характеристиками, чи буде ефективно виконувати друк в потрібному обсязі та в бажаній якості.

Для комерційного та побутового використання сьогодні запропоновані 2 основних варіанта — струменеві та лазерні принтери. Устаткування має різні можливості, відрізняється за швидкістю роботи, якістю відбитків, можливістю виконання друку з різноманітними ефектами. Також важливою характеристикою оргтехніки є ціна, що майже в кожному випадку має вирішальну роль.

Струменевий і лазерний принтер —у чому різниця?

Принцип дії є головною різницею моделей друкарської техніки:

  1. Струменеві принтери працюють з картриджами (пляшками, іншими ємностями), заправленими рідкою фарбою. Розпилення фарби відбувається за допомогою голівки, що переміщується по поверхні матеріалу. Завдяки цьому чорнила наносяться мікроскопічними точками. На ринку запропоновані моделі струменевих принтерів з системами СБПЧ для подачі чорнил без перерви під час друку. Дана особливість дозволяє суттєво знизити витрати фарби, зробити друк економічним. Картриджі є змінними, їх можна заправляти;
  2. Лазерні принтери використовують контейнери, наповнені порошковим тонером. За допомогою лазеру формується електричний заряд і тонер притягується на папір. Запікання тонеру відбувається під впливом високої температури (200С). Контейнерів з тонером вистачає набагато довше, ніж картриджів з фарбою. Але якщо тонер закінчується, для лазерного принтеру потрібен новий оригінальний контейнер з порошком або спеціальна послуга заправки картриджу.

Струменевий та лазерний принтер мають ціну, що залежить від характеристик і можливостей апаратів. Кольорова модель лазерного апарату дорожча за струменевий аналог. Виробники пропонують як бюджетні, так і дорогі моделі для офісного, комерційного або домашнього використання.

Струменевий і лазерний принтер - у чому різниця.

Як вибрати принтер — складність і вартість обслуговування

Перед тим, як вибрати принтер, потрібно звернути увагу на складність та вартість подальшого обслуговування:

  • струменевий принтер стандартного типу оснащується інсталяційним картриджем, якого приблизно вистачає на якісний друк 150-300 сторінок формату А4 з наповненням в межах 5-15%. Якщо обладнання має СБПЧ з місткістю 70 мл, об’єм чорнил у порівнянні з звичайним картриджем збільшується у 10 разів. Відповідно, збільшується і кількість сторінок, які можна надрукувати на одній заправці. Струменеві принтери не мають в конструкції фотобарабанів, інших вартісних запчастин, крім заміни картриджів не потребують регулярного техобслуговування;
  • лазерні принтери оснащуються контейнерами з тонером, якого в залежності від моделі приладу вистачає десь на 1500-3000 сторінок з наповненням символів та зображень 5-15%. Крім заміни використаного контейнеру така техніка додатково потребує регулярного обслуговування з чисткою/заміною фотобарабану, елементу нагріву, інших деталей.

Враховуючи перелічене, для побутових цілей вам буде достатньо струменевого принтера, який є простішим та дешевшим у повсякденному використанні. Але якщо обладнання ви будете використовувати рідко (не більше 1 разу за 2-3 місяці), є вірогідність того, що голівка висохне. Лазерні моделі є більш швидкісними, підходять для інтенсивної експлуатації, для друку документів з дрібними шрифтами.

Як вибрати принтер.

Обсяг картриджів лазерного і струменевого принтера

Для кожного принтеру є індивідуальні характеристики картриджів. Виробники обов’язково вказують кількість сторінок, які обладнання може друкувати на одній заправці — ресурс інстальованого картриджу. Але варто знати, що ця кількість вказана з розрахунку заповненості сторінки, що друкується, символами всього на 5%.

Тож, в реальності, коли ви починаєте експлуатацію оргтехніки, зазвичай заявлені виробником обсяги зменшуються мінімум в 2 рази, тому що друк сторінок відбувається з заповненням від 15%. А у разі друку фотографій та складних кольорових малюнків витрата чорнил чи порошкового тонеру відповідно збільшується.

Додатково вам потрібно знати такі особливості картриджів:

  • під час тривалого простою струменевих принтерів (1 місяць та більше) чорнила густіють, висихають;
  • деякі моделі сучасних принтерів не підтримують заміну картриджів;
  • оригінальні контейнери з фарбою, тонером коштують дорожче, але є більш якісними, адаптованими під відповідну модель обладнання. Оригінальні картриджі знижують ризик пошкодження внутрішніх елементів оргтехніки, подовжують безаварійну експлуатацію;
  • якщо на струменевому принтері встановлена система безперервної подачі фарби СБПЧ, максимальна кількість друкованих сторінок може сягати 10 000;
  • щоб зменшити витрати чорнил під час друку на 20-30%, рекомендується підготувати текст (використовувати тонкий шрифт, зменшити кількість таблиць) та встановити в налаштуваннях режим економії.

Обсяг картриджів лазерного і струменевого принтера.

 

Який принтер краще: лазерний чи струменевий?

Домашні принтери особливо потрібні в сім’ях, де є учні, студенти. Якщо ви обираєте принтер для дому, враховуйте наступне:

  • друк текстів відмінно виконують чорно-білі моделі лазерного типу;
  • якщо ви збираєтесь роздруковувати кольорові малюнки та фотографії, обирайте струменеву техніку. До того ж ви будете економити на фотопапері, бо для лазерних принтерів потрібно купувати спеціальний термостійкий фотопапір;
  • струменеві моделі є більш економними відносно споживання електроенергії.

Принтер для офісу зазвичай повинен працювати з великою кількістю текстових документів. Тож фахівці рекомендують придбати лазерний монохромний варіант.

Який принтер краще лазерний чи струменевий можна також визначити за перевагами обладнання.

Основні переваги струменевих принтерів:

  • компактні розміри;
  • якісний друк кольорових зображень (висока роздільна здатність);
  • збільшений ресурс картриджів при наявності вбудованої системи СБПЧ;
  • є багатофункціональні моделі, які виконують друк, копіювання, сканування.

Хоча би 1 раз на тиждень струменевий принтер потрібно включати, щоб попередити висихання чорнил та пошкодження голівки. Якщо картридж заправлений неякісними чорнилами, протікає, надрукований текст або зображення можуть мати дефекти, розтікатись.

До переваг лазерних принтерів відносяться:

  • економічність витрат тонеру. Хоча контейнер для лазерних приладів коштує дорожче, його вистачає на довше;
  • підвищена швидкість друку;
  • “чистота” надрукованих сторінок. Тонер не залишає плям, розводів, не замащується. У разі пошкодження контейнеру порошок легко прибрати;
  • чітка деталізація. При друці дрібних елементів чіткість відбитків є максимальною.

До недоліків лазерної оргтехніки відносяться порівняно великі розміри, шум під час роботи, висока вартість витратних матеріалів.

Який принтер краще: лазерний чи струменевий?

Що врахувати при виборі принтерів?

Щоб не шкодувати про вибір, перед покупкою принтеру експерти радять врахувати кілька важливих деталей:

  • запланований обсяг роботи та інтенсивність використання;
  • з якими видами друку доведеться працювати (чорно-білі текстові документи, креслення, кольорові малюнки, графіки, фотографії);
  • який формат потрібен (А3, А4, А5 та ін..);
  • яка бажана якість зображення (роздільна здатність);
  • об’єм лотку (скільки сторінок може вмістити лоток за 1 подачу);
  • ресурс картриджу (контейнеру з тонером);
  • швидкість друку. Є моделі, які за хвилину видають 35 сторінок.

Який би принтер ви не обрали, якщо вам знадобиться заправка картриджів і професійний ремонт принтерів, ви можете звертатись в компанію Ф-Прінт. Кваліфіковані фахівці усунуть несправності з мінімальними витратами вашого часу і грошей. Заміна картриджів виконується на місці.

Хочете детільніше дізнатись про ціни?

Ціни на заправку картриджів Ви можете уточнити, зв’язавшись з менеджерами «Форвард-прінт» або безпосередньо у майстра, який буде виконувати роботи.