Друкуюча техніка

SSD або HDD

Для зберігання інформації можна використовувати твердотільний накопичувач (SSD) або жорсткий диск (HDD). Серед користувачів побутує думка, що SSD накопичувачі можуть скласти повноцінну заміну жорстких дисків. SSD і HDD мають свої переваги і недоліки, тому краще завчасно оцінити їх, щоб зробити правильний вибір.

Чим відрізняється SSD від HDD

HDD і SSD відповідають за запис та відтворення інформації. Різниця між SSD і HDD колосальна, починаючи від будови і закінчуючи швидкістю роботи.

Жорсткий диск  ― це пристрій для зберігання даних, що знаходиться у комп’ютері. У нього всередині розміщені рухомі магнітні диски, де зберігаються дані. Особливість жорсткого диска полягає у наявності декількох “головок”, які зчитують і записують дані на диск. 

Класичний вінчестер вважається застарілою технологією. HDD накопичувачі існують довше, ніж твердотільні диски. Загалом, вони нижчі за вартістю і практичніші для зберігання фотографій та відео. Вони доступні у двох поширених форм-факторах: 2,5 дюйма (зазвичай використовується в ноутбуках) та 3,5 дюйма (персональні комп’ютери).

Твердотільний накопичувач, який ще часто називають накопичувач нового покоління, отримав назву завдяки своїй структурі, оскільки не містить рухомих елементів. У SSD всі дані зберігаються на інтегральних схемах. Їх ємність, тобто кількість даних, яку вони можуть вмістити, варіюється,що робить їх кращим варіантом для невеликих пристроїв, таких як тонкі ноутбуки. Твердотільні накопичувачі забезпечують швидкий доступ до даних, оскільки користувачам не потрібно чекати запуску обертання пластини. Це лаконічна відповідь на питання чим відрізняється ssd від hdd.

Жорсткі диски.

Переваги SSD та HDD

Існує декілька параметрів, за якими можна розглянути переваги ssd на hdd. Серед них швидкість роботи, об’єм пам’яті, термін служби та інші. Тільки розглянувши кожен із них, можна зробити висновки, що краще ssd чи hdd для Вашого пристрою.

Швидкість роботи

У твердотільних сховищ теж є плюси. Швидкість SDD накопичувачів робить їх більш популярним вибором серед користувачів. Швидкість забезпечується відсутністю фізичних рухомих частин. Це призводить до скорочення часу очікування під час запуску та меншої кількості затримок під час відкривання програм або виконання важких обчислювальних завдань. Типовий твердотільний диск від Intel із середньою потужністю 512 ГБ пропонує до 10 разів вищу швидкість читання та до 20 разів швидшу швидкість запису, ніж середньочастотний жорсткий диск, який пропонує лише швидкість передачі даних до 140 МБ/с.

Тому вважається, що з HDD продуктивність значно сповільнюється, тоді як SSD може продовжувати працювати над іншими завданнями. Швидкість hdd може бути швидшою лише під час вузькоспеціалізованих завдань.

Для підключення SSD не потрібні додаткові дроти, що також дозволяє скоротити час установки. Також їх можна під’єднати у спеціальний слот для настільних ПК. Установка твердотільного накопичувача прискорює роботу ПК.

Хоча ніхто ніколи не скаржиться, що їх комп’ютер занадто швидкий, бувають випадки, коли жорсткий диск може мати сенс. Якщо у вас є терабайти файлів, які ви хочете зберегти, жорсткі диски все ще є менш дорогим варіантом.

SSD накопичувач.

Обсяг

Що стосується ємності, твердотільні накопичувачі для комп’ютерів доступні обсягом від 120 ГБ до 4 ТБ, та погано підходять для тривалого зберігання даних. Тоді як hdd відрізняється великою ємністю: від 250 ГБ до 14 ТБ.

Термін служби

Якщо вибирати ssd або hdd, варто звертати увагу, що загалом твердотільний накопичувач надійніший, ніж жорсткий диск, що знову ж забезпечує відсутність рухомих частин. На ssd накопичувачів не впливають вібрація або перепади температури.

Недоліки SSD та HDD

Жорсткі диски вимагають більше енергії при запуску, ніж твердотільні диски, тому використовують ресурси акумулятора Це знову ж таки спричинено необхідністю запуску рухомих елементів та на відкривання файлів і програм. Також зчитувальні головки можна легко пошкодити, з часом вони сповільнюються та ламаються. У порівнянні з SSD вони працюють значно повільніше. Ще одним недоліком HDD є його розміри та форма, адже вона не підходить для невеликих портативних пристроїв. Під час операцій з об’ємними файлами, жорсткий диск спричиняє шум.

Головним недоліком SSD вважають його ціну, адже він значно дорожчий, ніж магнітний накопичувач. Твердотільний диск більш вразливий до різких перепадів напруги і зміни електромагнітних полів. Неможливість відновити втрачені дані є одним з найбільших недоліків твердотільного накопичувача. Дані назавжди та повністю видаляються.

SSD має обмежену кількість циклів запису. HHD може витримувати від 1 до 5 мільйонів циклів запису, тоді як SSD в середньому становить 100 000 циклів, що означає зниження продуктивності SSD з часом. 

Хоча SSD можуть швидко отримувати доступ до даних, вони зазвичай займають більше часу для збереження даних. Пристрій з твердотільним накопичувачем повинен спершу видалити старі дані, щоб записати нові. Це великий недолік, який здебільшого залишається непоміченим середньостатичним користувачем.

Жорсткий диск.

Порівняння SSD та HDD під час роботи

Якщо стоїть питання вибрати hdd, ssd для ноутбука, то відповідь однозначна. SSD найкраще підходять для ноутбуків та невеликих портативних пристроїв. Використання жорстких дисків погано підходять для смартфонів і планшетів, воно доречне для персональних комп’ютерів.

Енергозбереження це дуже важливий для автономності ноутбуків фактор. Заряду акумулятора з SSD буде вистачати на довго, а робота пристрою буде плавною та ефективною. Однак варто не забувати, що SSD мають обмежене число циклів запису.

Порівнюючи ssd vs hdd важко однозначно сказати, який накопичувач кращий у кожній категорії. Кожен користувач повинен вибирати те, що буде найкраще йому підходити.

Хочете детільніше дізнатись про ціни?

Ціни на заправку картриджів Ви можете уточнити, зв’язавшись з менеджерами «Форвард-прінт» або безпосередньо у майстра, який буде виконувати роботи.